Diğer

AYM’den öğretim üyesi alımlarında jüri raporlarına yönelik önemli karar 

Anayasa Mahkemesi, öğretim üyesi kadrosuna başvuran adayla hakkında tesis edilen jüri raporlarının paylaşılmaması halinde savunma hakkının kısıtlanacağına hükmetti!

Başvuruya konu olayda, Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ilan edilen bir adet yardımcı doçent kadrosuna başvurucu dahil toplam üç kişi müracaat etmiştir. Jüri raporları sonrasında aday hakkında iki jüri üyesi “olumsuz“, bir jüri üyesi ise hakkında “olumlu” yönde görüş vermiştir. İlgili fakülte, jüri üyelerinin görüşleri doğrultusunda Rektörlük tarafından atamasının yapılmadığını başvurucuya tebliğ etmiştir.

Başvurucu, bilgi edinme kapsamında hakkında tesis edilen jüri raporlarını ilgili Fakülte Dekanlığından talep etmiş, bu isteği uygun görülmeyerek tarafına iletmiştir.

Bunun üzerine açılan dava süreci, ilk derece mahkemesi başvurucunun lehine sonuçlanırken, istinaf mahkemesi ise üniversitenin atama konusunda yargı kararıyla zorlanamayacağı gerekçesiyle kesin yolla davanın reddine karar vermiştir.

Başvurucu, atama işleminin yapılmamasından dolayı mülkiyet hakkının; üniversite tarafından bilgi edinme kapsamında tebliğ edilmeyen jüri raporları için ise silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin ihlal edildiği gerekçeleriyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur.

Anayasa Mahkemesi;

1- İlgili somut olarak kadroya henüz atanmadığından dolayı, bu kadroya dair parasal hakların mülkiyet hakkı teşkil edemeyeceği gerekçesiyle bu yönden başvurusu “kabul edilemez bulunmuştur.” 

2- Başvurucunun atamasının yapılmamasında ve bu işleme karşı açtığı davanın reddedilmesine dayanak oluşturan jüri raporlarının tarafına tebliğ edilmemesinin savunma hakkını kısıtladığı, idari işlemin sebebiyle çelişme fırsatına tam olarak kavuşabilmesi için jüri raporlarının tebliğ edilmesine bağlı olduğu gerekçesiyle “silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin” ihlal edildiğine karar verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararının tam metnine ulaşmak için tıklayınız.


Doç. Dr. Vahdet ÖZKOÇAK

Öğretim Elemanları SENDİKASI (ÖGESEN) Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) Eğitimsel Çaba Derneği (EÇD) Genel Başkanı ve Antropolog

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu